Jdi na obsah Jdi na menu
 


Labrador Retriever

18. 4. 2008

Země původu

Velká Británie

Doba vzniku

19.století

Průměrná délka života

12-14 let

Hmotnost

25-34 kg

Výška

54-57 cm

Nebojácný a vodomilný, vlídný, společenský a rodinně založený - tato ukázková řada přídavných jmen popisuje jednoho z nejoblíbenějších společníků. Kdysi pracoval labrador na břeží žulových fjordů Newfoundlandu, chytal splávky plovoucích sítí a plaval s nimi ke břehu, takže rybáři mohli snáze přitáhnout sítě plné ryb. Dnes je toto vytrvalé plemeno typickým příkladem psího člena lidské rodiny. Bohužel ne všichni jedinci tomuto ideálnímu obrazu odpovídají. Někteří trpí dědičným šedým zákalem, artritidou kyčlí a loktů, jiní jsou nezvládnutelní. Navzdory tomu je labradorský retrívr jedním z nejoblíbenějších a nejspolehlivějších psů na světě.

POPIS
Labradorský retrívr je silně stavěný a aktivní pes, se širokou lebkou a širokou a hlubokou hrudí, se širokým a silným také zadečkem.
Lebku má širokou, ostře řezanou, bez masitých lící. Stop je dobře definovaný. Nos má široký, s dobře otevřeným chřípím. Čenich je silnější. Oči má střední velikosti, hnědé nebo lískové, vyjadřující inteligenci a dobrou náladu. Uši nemá velké, ani těžké, jsou svěšené, dobře přiléhající k hlavě a posazené spíše dozadu. Krk má statný, čistý, silný, mezi rameny dobře posazený. Záda má v úrovní horní linie těla. Hruď je dobře široká i hluboká. Ocas má výrazně vyznačený, u základu je velmi silný, směrem ke konečku se zužuje, je středně dlouhý, nezpeřený, ale kolem dokola hustě osrstěný krátkou, hustou a hojnou srstí, která mu dává kulatý zjev. Může být nošený vesele, ale neměl by být zatočený přes záda. Přední končetiny mají dobrou kostní strukturu, při pohledu ze strany nebo z profilu jsou od loktů k zemi rovné. Ramena má dlouhá a svažující. Zadní končetiny má dobře vyvinuté. Tlapky má okrouhlé, kompaktní, s dobře klenutými prsty a dobře vyvinutými polštářky. Chůze i pohyb jsou volné, kopírující zemi.

SRST
Labradorský retrívr má krátkou a hustou srst, ne však zvlněnou nebo opeřenou, která je na dotek poněkud tvrdá, s počasí odolným podsrstím. Jeho srst je pro toto plemeno charakteristickým rysem. Zbarvení je zcela černé, žluté nebo játrově čokoládové. Žluté zbarvení je v rozsahu od světle krémové k liščí. Malé bílé skvrny na hrudi jsou povolené.

CHARAKTER
Labradorský retrívr je povahou veselý a velmi čilý a živý pes. Má vynikající čich, měkká ústa a je velice horlivým milovníkem vody. Je přizpůsobivým, oddaným a věrným společníkem. Je velmi inteligentní, horlivý a poslušný, se silnou vůlí vás potěšit. Je od přírody vlídný a přátelský, bez známek útočnosti nebo nepatřičné plachosti.

PÉČE
Labradorský retrívr má srst, jenž je na péči ne příliš náročná, nezapomínejte ji však alespoň jednou týdně kartáčovat, v období línání ji kartáčujte častěji.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA
Labradorský retrívr se průměrně dožívá 12 až 14 let

VYUŽITÍ PŮVODNÍ
Lovecký pes


VYUŽITÍ DNES
Lovecký pes, služební pes, polní závodník a společník.

PLEMENO
FCI VIII. - Retrívři, slídiči a vodní psi.