Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krytí feny a vše okolo

4. 2. 2008

Stanovení správného termínu krytí trápí mnoho majitelů fen. Jakmile se krvavý výtok začne barevně měnit a stává se hlenovitým, přivedeme fenu ke psovi a sledujeme ji. Je-li fena ke psu agresivní a za žádnou cenu jej nenechá na sebe naskočit,většinou bude ještě na krytí brzy.

Přesnější a při krytí na vzdálenějším místě nenahraditelné je určení optimálního termínu krytí pomocí testů prováděných na specializovaných veterinárních pracovištích. Nejčastěji užívanou metodou je tzv. poševní cytologie, která zkoumá stadium změn struktury poševních buněk. Pro co nejpřesnější určení stadia říje se provádí několik výtěrů s odstupem přibližně dvou dnů. První výtěr je vhodné provést přibližně šestý až osmý den od začátku barvení.

Další možnou metodou pro stanovení fáze říje je progesteronový test. Při něm se zkoumá hladina hormonu progesteronu v krvi feny. Vzestup hladiny progesteronu nastává přibližně 3 až 2 dny před ovulací.

Příprava před krytím

Před plánovým krytím fenu řádně odčervíme a s dostatečným předstihem přeočkujeme. Správná vakcinace chovných fen je důležitou podmínkou dostatečně vysoké hladiny pasivních protilátek u budoucích štěňat. Pravidlem je přivádět ke psovi fenu čistou, bez přítomných cizopasníků a celkově zdravou.

Při opětovném nezabřeznutí feny se má majitel obrátit na specialistu veterináře, který provede všechna dostupná vyšetření a případně zahájí léčbu.

Většinou jezdí majitel se svou fenou za krycím psem. S sebou vezmeme krycí list vystavený poradcem chovu, který oba majitelé po uskutečněném krytí doplní o potřebné údaje, potvrdí svými podpisy a jednu kopii odešlou zpět poradci chovu. Další kopii si ponechá majitel feny a odešle tamtéž až po vrhu s údaji o počtu a pohlaví štěňat.

Krytí

"Milostný akt" u psů má tři fáze, z nichž ovšem některá může být zkrácená nebo úplně vynechaná. Předehra je velmi důležitou součástí krytí. Při ní se pes a fena vzájemně seznamují. Některé neurotické feny však již v této fázi psa napadají a snaží se jej zahnat.

Většinou po vzájemném seznámení pes zezadu naskočí na fenu a snaží se zavést svůj pyj do její pochvy. Jakmile pes zasune úd do pochvy, po krátké chvilce nastává poslední fáze, tzv. svázání. Tato část trvá různě dlouho, přibližně okolo dvaceti minut. Po celou dobu svázání pes po malých dávkách ejakuluje. Aby nemohlo dojít ke zranění psa, je nutné při svázání fenu držet, aby psa "netahala" ze sebou.

Ošetření nakryté feny

Bezprostředně po krytí zabráníme feně v pohybu a nenecháme ji venčit ani skákat, aby se semeno lépe udrželo. Fenu necháme alespoň dvě hodiny ležet v klidu, aby mohly spermie nerušeně putovat k vajíčkům.

Máte-li oprávněný důvod, že krytí neproběhlo vpořádku /nedošlo k svázání či jiné komplikace/ opakované krytí má význam až po 48 hodinách od prvního krytí. Dříve je překrývání v podstatě bezpředmětné, protože v děloze ještě přežívají spermie z prvního spojení. V souvislosti s překrýváním je ještě nutné upozornit na fakt, že již jednou nakrytou fenu může bez problémů nakrýt jiný pes, a to i bez našeho vědomí. V čistokrevném vrhu se pak k našemu údivu mohou objevit velmi překvapující "varianty". Proto nakrytou fenu ještě několik dní bedlivě hlídáme.