Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co všechno budete potřebovat s sebou na výstavu?

19. 4. 2008

První podmínkou je přihláška.Najdeme si na Internetu nebo v kynologickém časopise termín výstavy a kontakt. Zavoláme nebo si napíšeme pro přihlášku a propozice. Většinou je důležité se přihlásit už dva měsíce předem. To je první uzávěrka a pak je ještě jedna uzávěrka a pak je to dražší. Poté musíme podle údajů v průkazu původu vyplnit přihlášku a spolu s jeho kopií a dokladem o zaplacení odeslat, nejlépe doporučeně, na uvedenou adresu. Je důležité mít originál o úhradě nebo jeho kopii a potvrzení z pošty v případě ztráty vaší obálky. Jen pes uvedený v katalogu smí být totiž na výstavě posouzen. Stane-li se náhodou někde chyba, i vámi nezaviněná, máte proti předloženému dokladu alespoň nárok na náhradu nemalého výstavního poplatku. U většiny vyšších výstav, není-li v propozicích uvedeno jinak, posílá ještě pořadatel zhruba dva týdny předem tzv. potvrzení o přijetí na výstavu. Toto potvrzení zároveň slouží jako vstupní list pro jednu osobu zdarma do areálu a také jako doklad k přejímce. Obecně platí, že výstavy se nesmějí zúčastnit háravé feny, feny v druhé polovině březosti, feny kojící, psi kupírovaní a psi po operativním zákroku za účelem odstranění exteriérové vady.

Nejvýše tři dny před konáním výstavy navštívíme veterináře, který nám vystaví potvrzení, že pes je zdráv, řádně očkován a v místě bydliště se nevyskytuje nakažlivá choroba. Musíme počítat i s tím, že náš pobyt ve výstavním areálu se protáhne až do pozdního odpoledne a je tedy nutné sebe, ale především psa náležitě vybavit. Jak už jsem se zmiňovala dříve, zvolíme vhodný oděv a zejména obuv, psa dle požadavku příslušného plemene náležitě učešeme a upravíme a vyvenčíme.

Takže celkem -.  je to VSTUPNÍ LIST NA VÝSTAVU(pokud jsme ho dostali poštou od pořadatele!), ORIGINÁL PRŮKAZU PŮVODU PSA(PP), VÝKONOSTNÍ KNÍŽKA(je přílohou PP), OČKOVACÍ PRŮKAZ nebo EUROPAS, eventuálně POTVRZENÍ O ZAPLACENÍ A ODESLÁNÍ PŘIHLÁŠKY.

Potom musíme myslet na svého psa. Naprosto nezbytná je miska, láhev s vodou (i na cestu), oblíbená deka na zem nebo přepravní klec (je-li na ní pes zvyklý, je to ideální místo pro odpočinek), náhradní vodítko a obojek, výstavní vodítko, hřebeny na závěrečné úpravy, pamlsky a pro jistotu nějaký pytlík na úklid po svém miláčkovi. V případě extrémního horka není od věci ani něco na zastínění psa či hadřík na otírání pysků a čenichu či zchlazení hlavy. Velké teplo není radno podceňovat. Kdysi jistý pes na výstavě v pražské Chuchli následkem přehřátí zemřel a druhý den jsem se na téže výstavě stala svědkem situace, kdy náhle doslova zhroutil mohutný bernardýn. Tomu pomohla okamžitá sprcha hadicí okolo právě projíždějícího zavlažovacího vozu. Sami bychom se také měli vybavit kromě dobré nálady něčím k pití a malou svačinkou pro případ, že by nám situace nedovolovala si odskočit ke stánku. Není úplně od věci si vzít s sebou nějakou tu korunu navíc, protože v areálu výstavy je možné si od různých reklamních předmětů, samolepek, klíčenek a triček s vyobrazením našeho plemene zakoupit pro našeho psího kamaráda i různé výstavní a výcvikové pomůcky, hračky, pelíšky, pamlsky, vitamíny, krmení a kosmetiku. Sortiment bývá obvykle velmi pestrý.

Výstavní vodítko je lehké a má být co nejméně vidět! Mělo by být spojením obojku a vodítka-jeden kus.